«Слово і діло» у файному місті Тернопіль

Читати українською

 

Подорож містами України з імпровізованою ревізією обіцянок продовжується. Команда проекту «Слово і діло»  прибула до Тернополя для  зустрічі зі студентами Тернопільського національного педагогічного  університету  ім. В. Гнатюка.  Відтепер молоді тернополяни завдяки нашому проекту  дізналисяпро  нові можливості громадського контролю за обіцянками посадовців.

Проект «Слово і діло» висловлює щиру подяку доценту кафедри журналістики Дащенко Наталії Левківні ,  доценту кафедри Синоруб Галині Петрівні, професору,завідувачу кафедри Поплавській Наталії Миколаївні та допитливим студентам вишу.

 

Тернопіль - місто для життя

Після завершення тренінгу вже традиційно ми відправилися містом з рейдом по обіцянкам.

В інвестиційному рейтингу конкурсу "Європейські міста та регіони майбутнього 2012-2013", у якому брали участь 253 міста і 110 європейських регіонів, Тернопіль посів перше місце у своїй категорії. Всі населенні пункти були розподілені на 4 категорії за кількістю населення. Ми на власні очі переконалися, що Тернопіль нагадує європейське місто: чисті вулиці, привітні, усміхнені обличчя. Але під наше пильне око таки потрапили декілька цікавих фактів. 

Обіцянку мера Тернополя Сергія Надала про підігрів тротуарів не було реалізовано взимку 2012 року. В свою чергу «Слово і діло» обіцяє тернополянам, що влітку асфальт буде розігріто до 50 градусів.

В парках Тернополя ми намагалися знайти обіцяний Wi-Fi,  але нам цього не вдалося. Тому вирішили звернутися із запитанням до молоді. І дізналися, що  влітку бездротовий інтернет працював, але пізніше з невідомих причин зник. Сподіваємося, що з  настанням сонячних та теплих днів, а також ближче до Євро-2012 Wi-Fi таки з’явиться,  як було обіцяно Сергієм Надалом.

Не зовсім презентабельно і якось "по-совковому" виглядають таблички з розкладом руху транспорту. Та і обіцяв Надал, що розмістять їх аби транспорт рухався з точністю до хвилини,як у Європі. А вийшли звичайні таблички з приблизним інтервалом руху.

 

У 2010 році мер  пообіцяв, що в лікарнях і поліклініках Тернополя  торгуватимуть  лише комунальні аптеки. Як альтернативу  створенню  комунальної мережі аптек, було відкрито так звані  «Соціальні аптеки», лікарські засоби у яких дійсно дешевші . Про це ми дізналися у викладачів та студентів під час  тренінгу, а також мали змогу переконатися на власні очі, відвідавши одну з  поліклінік міста.

 

Також ми спробували  дізнатися, чи було вирішено проблемне питання стихійної торгівлі на ринку по вулиці Шептицького. І побачили,  що подекуди в місцях заборони й досі ведеться несанкціонована торгівля. Але в цілому, завдяки Надалу,  жителі Тернополя можуть вільно   проїжджати на своїх автівках повз цей ринок,  адже проїжджа  частина звільнена від торгівлі «з машин».

 

 

Ночі в Тернополі тепер світліші завдяки виконаній обіцянці Сергія Надала. Відзначимо, що освітлено не тільки фасади архітектурних пам’яток,  але й парки та алеї. Тепер прогулюватися нічним містом безпечніше. Згадалася обіцянка -  в криміногенних зонах встановити камери відеоспостереження. Під час  тренінгу ми звернулися із запитанням до аудиторії,  де ж в Тернополі знайти такі криміногенні зони, і більшість не змогла дати чітку відповідь :  деякі вперше чули таке поняття, інші говорили, що це район БАМ. Маємо надію, що таких місць не буде, і тоді потреби в подібних обіцянках зникнуть, а поки  чекаємо на їх реалізацію.

 

Все більше міст долучаються до ініціативи заборони продажу алкогольних напоїв у вечірній та нічний час. Так, в Тернополі після 22: 00 вам не продадуть алкогольних напоїв, ані в місті ані на вокзалі - в цьому ми теж переконалися.

Тернопіль -  третє місто , яке потрапило «під приціл» команди «Слово і діло».

Збираємо валізи до Донецька!

ЧИТАЙТЕ В TELEGRAM

самое важное от «Слово и дело»
Поделиться: